II. Dünya Savaşı Öncesinde Gelişmeler, İtalya, Almanya, Fransa ve Japonya’nın rejim değişiklikleri ve politikaları sonucunda II. Dünya Savaşı nedenleri ortaya çıkmıştır.
İtalya’da Faşizm
II. Dünya Savaşı Öncesinde Gelişmeler ilk olanı İtalya’dır. I. Dünya Savaşı sonrasında istediği bulamayan İtalya ekonomik olarak zor zamanlara girmişti. Ekonomik zorluk sonucu halkın açlık çekmesi, asker kaçaklığı vb. durumlar Faşist Partinin işine gelmiştir. Bu partinin lideri Benito Mussolini’dir. 1924 yılında İtalya’nın başına geçmiştir. Mussolini’yi destekleyenlere ise Kara Gömlekliler denilmiştir. Mussolini başa geçtiği andan itibaren Anayasa’yı ve Ceza Kanunu değiştirmiştir. Bu durum sonucunda Mussolini İtalya’da diktatörlük dönemini başlatmıştır. Mussolini başa geçmesiyle çeşitli bahaneler ile Yunanistan’ın Korfu Adasını, Yugoslavya’yı ve Arnavutluk’u işgal edip nüfusuna almıştır. 1936 yılında ise Habeşistan’ı işgal etmiştir.
Almanya’da Nazizm
I. Dünya Savaşı sonrasında Alman İmparatorluğu yıkılarak yerine Cumhuriyet ilan edilmiştir. Daha sonrasında ise Weimar Anayasası yürürlüğe konulmuştur. Bunun sebebi I. Dünya Savaşı sonrasında Versay Antlaşması imzalanması ve halkın ve hükümetin istikrarsızlık ile boğuşmasıdır. Antlaşmanın imzalanmasıyla partiler kuruldu ve Nazi Partisi 1924 yılında yapılan seçimler sonrasında parlamentoya girmeye hak kazanmıştır. 1933 yılında ise Hitler Başbakan oldu ve diktatörlüğünü ilan etti. Albert Einstein ve birçok bilim insanı yasaklar getirilmeden ve getirildikten sonra bu dönemde Almanya’dan uzaklaşmıştır.
Almanya’nın yani Hitlerin nihai amacı Versay Antlaşmasından kurtulmaktır. Bu sebeple 1933 yılı sonrası 300 bin olan asker sayısını zorunlu hale getirerek 550 bine çıkardı ve hava, deniz ve kara kuvvetlerini güçlendirme çalışmaları başladı. 1936 yılında ise işgallere başladı. İlk işgal ettiği yer Ren Bölgesi olmuştur. 1938 yılında ise Avusturya’yı ilhak (Kendi sınırlarına katmak) etmiştir. II. Dünya Savaşı Öncesinde Gelişmeler.
İspanya’da Franco Dönemi
1923 yılında askeri darbe yapılarak yönetim ele geçirildi. Bunun üzerine 1936 yılında iç savaş başladı ve Cumhuriyetçiler ve Milliyetçiler arasında 3 yıl sürdü. Savaşı General Franco Almanya ve İtalya’nın desteği ile kazandı.
Japonya Dönemi
Japonya bu dönemlerde Çin ve Kore’ye karşı bir savaş halindeydi. 1920-30 yılları arasında çok güçlü bir devlettir. Çin ile savaşı 1931 yılında Mançurya bölgesini işgali ile başlamıştır. Asya Asyalınındır politikası ile Milletler Cemiyetinden çekilmiştir. Japonya’nın yayılımcı politikası sömürgeci devletler olan ABD ve İngiltere’nin hoşuna gitmemiştir. Bu durum sonucunda Japonya 1937 yılında Çin’e savaş ilan etti ve ABD ve İngiltere Çin’e destek oldu. Bu bir fayda sağlamadı ve Japonya Çin’in Doğu ve Orta bölgelerini işgal etti.
II. Dünya Savaşı’nın Nedenleri
- Almanya’nın Versay Antlaşması etkilerinden kurtulmak istemesi.
- İtalya ve Almanya’da Faşizm ve Nazizm gibi rejimlerin başa geçmesi.
- Japonya’nın ABD ve İngiltere baskısında kurtulmak ve topraklarından sürmek istemesi.
- 1929 yılında Dünya Ekonomik Krizinden devletlerin kurtulmak istemesi.
- Rusya’da Komünizm rejiminin başa gelmesi.