Kardiyovasküler Sistem

Kardiyovasküler Sistem

19 Kasım 2019

Kardiyovasküler sistem besin maddelerinin taşınmasından ve gaz atıklarının vücuttan uzaklaştırılmasından sorumludur. Bu sistem kalp ve dolaşım sisteminden oluşur. 

Kardiyovasküler sistemin yapıları arasında kalp, kan damarları ve kan bulunur. Lenf sistemi de yakından kardiyovasküler sistem ile ilişkilidir.

Reklamlar

Kardiyovasküler Sistem Yapıları

Kalp

Kalp bir organı vücudun tüm bölgelerine kan ve oksijen besler. Bu inanılmaz kas, kalp iletimi adı verilen bir işlemle elektriksel darbeler üretir . 

Bu dürtüler kalbin büzülmesine ve daha sonra gevşemesine neden olarak kalp atışı olarak bilinen şeyi üretir. Kalbin atması, kanı vücudun hücrelerine ve dokularına kan pompalayan kardiyak döngüyü tahrik eder.

Kan Damarları

Kan damarları kanı tüm vücuda taşıyan içi boş tüplerin karmaşık ağlarıdır. Kan, kalpler yoluyla arterlerden daha küçük arteriyollere, daha sonra kılcal damarlara veya sinüzoidlere, venüllere, damarlara ve kalbe geri döner. 

Mikro sirkülasyon işlemi boyunca, oksijen, karbondioksit, besin maddeleri ve atıklar gibi maddeler kan ve hücreleri çevreleyen sıvı arasında değiştirilir.

Kan

Kan, hücrelere besin sağlar ve hücresel solunum gibi hücresel süreçler sırasında ortaya çıkan atıkları giderir. Kan, kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri, trombositler ve plazmadan oluşur. 

Kırmızı kan hücreleri hemoglobin denilen muazzam miktarda protein içerir. Bu demir içeren molekül, oksijen molekülleri akciğerlerdeki kan damarlarına girerken ve onları vücudun çeşitli kısımlarına taşırken oksijene bağlanır. 

Doku ve hücrelere oksijen saklandıktan sonra, kırmızı kan hücreleri, karbon dioksit (CO almak 2 ulaşım için) akciğer CO 2 vücuttan atılır.

Kan Dolaşım Sistemi

Dolaşım sistemi oksijen açısından zengin kan ve önemli besin ile vücudun dokularını besler. Gaz atığın çıkarılmasına ilave olarak (CO gibi 2), dolaşım sistemi de (örneğin, organlara kanı taşır karaciğer ve böbrekler zararlı maddelerin giderilmesi için). 

Bu sistem vücudun farklı hücreleri ve organ sistemleri arasında hormonları ve sinyal mesajlarını taşıyarak hücreden hücreye haberleşmeye ve homeostaza yardımcı olur. Dolaşım sistemi, kanı pulmoner ve sistemik devreler boyunca taşır. 

Akciğer devresi, kalp ve akciğerler arasındaki dolaşım yolunu içerir. Sistemik devre, kalp ve vücudun geri kalanı arasındaki dolaşım yolunu içerir. Aort vücudun çeşitli bölgelerine oksijen açısından zengin kan dağıtır.

Lenf Sistemi

Lenf sistemi bir bileşenidir bağışıklık sistemi ve kardiyovasküler sistem ile yakından çalışır. Lenfatik sistem, lenfleri kan dolaşımına toplayan, filtreleyen ve geri dönen bir tübül ve kanal ağıdır. 

Lenf, kılcal yataklarda kan damarlarından çıkan kan plazmasından gelen berrak bir sıvıdır. Bu sıvı dokuları yıkayan ve besinleri ve oksijeni hücrelere iletmeye yardımcı olan interstisyel sıvı haline gelir. 

Lenf dolaşımına geri dönmenin yanı sıra, lenfatik yapılar ayrıca bakteri ve virüs gibi mikroorganizmaların kanını da filtreler. 

Lenfatik yapılar ayrıca hücresel kalıntıları, kanserli hücreleri de temizler ve kandan kaynaklanan atıklar. Filtrelendikten sonra kan dolaşım sistemine geri gönderilir.

Kalp-Damar Hastalığı

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, kardiyovasküler hastalık dünya çapında insanlar için ölümün önde gelen nedenidir. 

Kardiyovasküler hastalık, koroner kalp hastalığı, serebrovasküler hastalık (inme), yüksek kan basıncı (yüksek tansiyon) ve kalp yetmezliği gibi kalp ve kan damarlarının bozukluklarını içerir.

  • Hipertansiyon: atardamarlarda sürekli yüksek tansiyon (yüksek tansiyon). Ateroskleroz, kalp krizi ve felç gibi bozuklukların gelişmesiyle ilişkilidir ve böbrek hasarına neden olabilir.
  • Ateroskleroz: Arter duvarları plak birikmesinden dolayı (yağ birikintileri) sertleşir. Dokularda kan dolaşımının azalmasına neden olur ve kan pıhtısı, felç, anevrizma veya kalp hastalığına neden olabilir.
  • Anevrizma: Arterin zayıflamış bir bölgesinde yırtılıp iç kanamaya neden olabilecek bir şişkinlik.
  • Koroner arter hastalığı (kalp hastalığı): doğrudan kalp kasına kan sağlayan koroner arterlerde daralma veya tıkanma. Kan akışının tamamen tıkanması kalp krizine neden olur.
  • İnme: kanlanma yetersizliğinden dolayı beyin hücrelerinin ölümü (nöronlar).
  • Kalp yetmezliği: kalp vücut dokularına yeterince kan sağlayamaz. Hipertansiyon, kalp hastalığı ve kardiyomiyopati (kalp kası kronik hastalığı) gibi durumlardan kaynaklanır. 

Vücudun organ ve dokularının düzgün kan alması çok önemlidir. Oksijen eksikliği ölüm anlamına gelir, bu nedenle sağlıklı bir kardiyovasküler sisteme sahip olmak yaşam için çok önemlidir. 

Çoğu durumda, kardiyovasküler hastalıklar davranış modifikasyonları ile önlenebilir veya büyük ölçüde azaltılabilir. Kardiyovasküler sağlığı iyileştirmek isteyen bireyler sağlıklı bir diyet yapmalı, düzenli egzersiz yapmalı ve sigaradan uzak durmalıdır.

Değerli Okurlarımız;

Kardiyovasküler Sistem hakkında sizleri bilgilendirdiğimize inanıyoruz. Bunlar dışında, Kardiyovasküler Sistemin anatomisi, Kardiyovasküler Sistem bölümleri, Kardiyovasküler Sistemin bulguları, Kardiyovasküler Sistem belirtileri, Kardiyovasküler Sistem embriyolojisi, Kardiyovasküler Sistemin enfeksiyonları, Kardiyovasküler Sistemin fizyolojisi, Kardiyovasküler Sistem farmakolojisi, Kardiyovasküler Sistem hastalıkları, Kardiyovasküler Sistem ilaçları, Kardiyovasküler Sistem patorojisi, Kardiyovasküler Sistem radyolojisi, Kardiyovasküler Sistem semptomları, Kardiyovasküler Sistemin yapısı başlıkları hakkında bilgi almak için Google’da arama yapabilirsiniz.

Makale Kategorileri:
Bilim · Sağlık

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir