Deri lezyonu nedir?
Primer Deri Lezyonları öncesinde deri lezyonu nedir onu açıklayalım; Deri lezyonu, cildinizdeki herhangi bir anormalliği ifade eden geniş bir terimdir. Tıbbi sözlükler, deri lezyonunu çevreleyen alana benzemeyen derinin yüzeysel büyümesi veya yaması olarak tanımlar. Deri lezyonu, ciltte fark edebileceğiniz kızarıklık, köstebek, siğil, kist, kabarcık, yumru, renk değişikliği veya diğer değişiklikler olabilir.
Deri lezyonu, basit bir sıyrık veya kesik sonucu veya kanser öncesi bir ben veya iz kadar şiddetli olabilir. Lezyonların spektrumu önemli ölçüde değişmekle birlikte, sizinkini tanımlamak için kullanabileceğiniz bazı genel kategoriler vardır.
Ne Tür Deri Lezyonları Vardır?
İki tür deri lezyonu vardır. Bunlar birincil ve ikincil deri lezyonlarıdır. Birincil deri lezyonları (Primer Deri Lezyonları), genellikle doğumda mevcut olan veya doğum lekesi veya yaş lekesi gibi zamanla edinilen renk veya dokudaki değişikliklerdir. İkincil deri lezyonları, birincil deri lezyonlarının ilerlemesidir. Orijinal lezyonda, lezyonun doğal evriminden veya lezyonu tırmalayan veya ağırlaştıran bir kişiden kaynaklanan değişikliklerdir.
Birincil Deri Lezyonları:
1. Macule
Bir makül, düz ve çapı 1 santimetreden küçük olan, cildin belirgin bir renk değişikliğidir. Cilt dokusunda veya kalınlığında değişikliğe neden olmaz. Maküller görsel olarak fark edilir.
2. Papül
Papül, görünür sıvısı olmayan ve çapı 1 santimetreye kadar olan, kabarık bir cilt alanıdır. Farklı sınırları vardır ve çeşitli şekillerde oluşurlar.
3. Nodül
Bir nodül, ciltte bir papülden daha büyük olan (çapı 1 santimetreden büyük) yüksek bir yumrudur. Epidermis, dermis ve deri altı doku dahil olmak üzere cildin tüm katmanlarında ortaya çıkabilir.
4. Tümör
Tümör, deri veya deri altı doku (deri altı) üzerindeki katı bir kitledir. Sıkıdır ve genellikle 2 santimetreden büyüktür.
5. Plak
Plak, 1 santimetreden büyük, düz tepeli, kabarık bir lezyondur. Genellikle kırmızı, pullu ve kaşıntılıdır. Plaklar tipik olarak kafa derisi, dirsekler ve dizlerde bulunur.
6. Vesicle
Vezikül, hava veya berrak sıvı ile dolu, çapı 1 santimetreden küçük olan kabarık bir yumrudur.
7. Bül (bulla)
Bulla, sıvı ince bir deri tabakası altında tutulduğunda oluşan sıvı dolu keselerdir. Kabarcıklara ve veziküllere benzerler, ancak büllerin çapı 1 santimetreden büyüktür.
8. Püstül
Püstül, ciltte irin içeren küçük bir yumrudur. Püstüler sedef hastalığında olduğu gibi enfekte olabilirler. En iyi örneği çiçek hastalığında görülür.
9. Çırpın
Kabartı, genellikle kaşıntılı olan ve şeklini değiştiren kırmızı, şişmiş bir işarettir. Genellikle böcek ısırığı veya gıda alerjileri gibi bir uyarana yanıt olarak ortaya çıkarlar. Ayrıca kaynak veya kurdeşen olarak da bilinirler.