Nobel ödüllü fizikçi / mucit Guglielmo Marconi, kablosuz telgrafla yaptığı deneyler sayesinde ilk etkin radyo iletişimi sistemini geliştirdi.
Çocukluğu ve Eğitimi
25 Nisan 1874’de İtalya’nın Bologna kentinde dünyaya gelen Guglielmo Marconi, zengin bir ailenin içine ve büyük bir çoğunlukla evde eğitildi; bilime ve elektriğe karşı büyük bir ilgi duydu.
1894’te Livorno Teknik Enstitüsünde öğrenci olarak radyo dalgaları denemeye başladı. Henry R. Hertz ve Oliver Lodge’un önceki bilimsel çalışmalarını elektromanyetik radyasyona dâhil ederek, temel bir kablosuz telgraf sistemi geliştirmeyi başardı.
Bir bilim adamı olmasa da, Marconi kablosuz teknolojinin değerini fark etti ve doğru insanları bir araya getirerek ona yatırım yapmada ustaydı. 1897’de İngiltere’de ilk patentini aldı.
Çığır Açıcı İş ve Nobel Ödülü
Marconi, Londra merkezli Marconi Telegraph Company’yi 1899 yılında kurdu. Marconi, 12 Aralık 1901’de orijinal iletiminin yalnızca bir buçuk kilometre yol kat etmesine rağmen, Atlantik Okyanusu’ndaki ilk kablosuz iletiyi Cornwall, İngiltere’den gönderdi ve Newfoundland’daki askeri üste ulaştı.
Bulguyu etkileyen Dünya’nın eğriliğinin egemen inancını çürütürken, yaptığı deney anlamlıydı.
Marconi, 1902’den başlayarak, kablosuz iletişimin yol açabileceği mesafeyi uzatan deneyler üzerine çalıştı ve nihayet Kanada’nın Nova Scotia kentindeki Glace Körfezi’nden Clifden’e kadar olan transatlantik hizmetini kurmayı başardı.
Marconi, kablosuz iletişimi olan çalışması için Nobel Fizik Ödülünü Karl Braun ile 1909’da paylaştı. Kısa bir süre sonra Marconi’nin kablosuz sistemi, RMS Titanik mürettebatı tarafından yardım çağrısında bulundu.
Marconi, Birinci Dünya Savaşı sırasında İtalyan Ordusu ve Donanması’nda çeşitli görevlerde bulundu, savaşı 1914’te teğmen olarak başlattı ve bir deniz komutanı olarak bitirdi. Amerika ve Fransa’ya diplomatik misyonlar gönderildi.
Savaştan sonra Marconi, temel kısa dalga radyo teknolojisi denemeye başladı. Sevgili yat Elettra, uzun mesafe iletişimi için “kiriş sisteminin” etkinliğini ispatlayan 1920’lerde deneyler yaptı. (Bir sonraki adım mikrodalga iletimine yol açacaktır.)
1926’da Marconi’nin “kiriş sistemi” İngiliz hükümeti tarafından uluslararası iletişim için bir tasarım olarak kabul edildi.
Kablosuz iletişim alanında yaptığı çığır açan araştırmalara ek olarak, Marconi, 1922’de kurulan İngiliz Yayın Şirketi’nin kurulmasında önemli bir araçtı. Radarın geliştirilmesinde de görev aldı.
Guglielmo Marconi Ölümü
Marconi, 20 Temmuz 1937’de Roma’da kalp krizinden ölümüne kadar yerli İtalya’da radyo teknolojisini denemeye devam etti.
1943’te ABD Yüksek Mahkemesi, patentlerinin keşfinin kaynağının tartışmalı olduğunu ve sonuç olarak, Oliver Lodge ve Nikola Tesla’nın da dâhil olduğu bazı bilim insanlarına bazı önceki patentleri geri getirdiğine karar verdi.
Mahkeme kararının Marconi’nin radyo yayınını ilk kez gerçekleştirdiği iddiasında hiçbir etkisi olmadı, yalnızca çalışmalarında kredi talebinde bulunamadı.