Nominal faiz oranı (f) fırsat maliyeti, enflasyon ve riskler göz önüne alınarak belirlenen ve görülen faiz oranıdır.
Faiz Oranı
Nominal faiz oranları, enflasyon oranını etkilemeyen yatırımlar veya krediler için ilan edilen oranlardır. Nominal faizler ile reel faiz oranları arasındaki temel farklılık, aslında, herhangi bir piyasa ekonomisinde enflasyon oranını etkileyip etkilememektedir.
Bu nedenle, enflasyon oranı kredi veya yatırımın faiz oranına eşit veya daha düşükse nominal faizin oranını sıfır veya negatif bir sayıya çekmek mümkündür; zaman sıfır nominal faizin oranı ortaya faiz şişirme oranı ile aynı – şişirme% 4 ise, o zaman faiz oranları% 4’tür.
Ekonomistler, likidite tuzağı olarak bilinen ve piyasanın canlandırılmasının öngörülmediği, tüketicilerin ve yatırımcıların tasfiye edilmiş sermayenin bırakılmasından çekinerek ekonomik durgunluğa neden olan şey dahil olmak üzere, sıfır faiz oranının oluşmasına neden olan nedenlerle çeşitli açıklamalara sahipler. (elinde nakit).
Sıfır Nominal Faiz Oranları
Bir yıl sıfır reel faizle ödünç para ödünç vermeniz veya ödünç almanız halinde, yılın sonuna doğru başladığınız yere geri dönersiniz demektir. Birine 100 dolar ödünç verdim, 104 dolar geri döndüm, ancak 100 dolar önce ne maliyeti 104 dolar şimdi, bu yüzden daha iyi değilim.
Tipik olarak nominal faizin oranları pozitiftir, bu yüzden insanlar para ödünç verme konusunda teşvik ederler. Bununla birlikte, bir durgunluk sırasında, merkez bankaları makine, arazi, fabrika ve benzeri alanlara yatırım yapmak için nominal faiz oranlarını düşürme eğilimindedir.
Bu senaryoda, eğer faiz oranlarını çok çabuk keserlerse, enflasyon seviyesine yaklaşmaya başlayabilirler; bu kesintiler, ekonomiyi canlandırıcı bir etkiye sahip olduğu için, genellikle faiz oranları kesildiğinde ortaya çıkacak.
Bir sisteme giren ve çıkan bir miktar para, kazançlarını taşkın hale getirebilir ve piyasa kaçınılmaz olarak istikrara kavuştuğunda borç verenlerin net kayıplarına neden olabilir.
Nominal Faiz Oranı Neden Sıfıra Eşitlenir
Bazı ekonomistlere göre, sıfır nominal faizin oranına bir likidite tuzağı neden olabilir: ” Likidite tuzağı Keynesgil bir düşünce; menkul kıymetlerdeki ya da gerçek tesis ve ekipman yatırımlarından beklenen getirilerin düşük olması, yatırımın düşmesi, durgunluğun başlaması ve bankalarda nakit varlıklar yükselirken, insanlar ve işletmeler nakit tutmaya devam ediyor çünkü harcamaları ve yatırımın düşük olmasını bekliyorlar. Bu kendi kendini gerçekleştiren bir tuzaktır. “
Likidite tuzağından kaçınmanın ve reel faiz oranlarının negatif olmasının bir yolu var, nominal faizlerin oranları halen olumlu olsa bile, yatırımcılar gelecekte bir paranın yükselmeye devam edeceğine inanıyorlarsa ortaya çıkar.
Varsayalım nominal faiz oranını Norveç’te bir bağ% 4 olduğunu, ancak bu ülkede enflasyon% 6 olduğu üzerinde. Norveçli bir yatırımcı için kötü bir şey gibi geliyor, çünkü tahvil satın alarak gelecekteki gerçek satın alma gücü azalacaktı. Bununla birlikte, Amerikalı bir yatırımcı Norveç kranyasının ABD doları üzerinden% 10 artacağını düşünürse, bu tahvilleri satın almak iyi bir anlaşmadır.
Tahmin edebileceğiniz gibi, gerçek dünyada düzenli olarak oluşan bir şeyden çok teorik bir olasılıktır. Ancak, 1970’lerin sonunda İsviçre’de İsviçre’nin frangı nedeniyle yatırımcıların negatif nominal faizin tahvilleri aldığı bir dönemde gerçekleşti.
Reel Faiz Oranı Nedir?
Reel faiz oranı, bir yatırımcıya ödenen faiz oranı eksi enflasyondur. Ekonomideki doğal enflasyon, tüm faiz getiren hesapları etkileyecektir. Örneğin, paranızı% 5 getiri vaat eden bir tasarruf hesabına yatırdığınızı varsayalım. Ama enflasyon oranının% 3 olduğunu da söyleyelim. Bu, hesabın reel faiz oranının % 5 değil, % 2 olduğu anlamına gelir.
Nominal Faiz Oranları ile Reel Faiz Oranları Arasındaki Fark Nedir?
Nominal faiz oranı enflasyonu hesaba katmaz. Dolayısıyla yukarıdaki senaryoda nominal faizin oranı % 5’tir. Bu, bir tasarruf hesabına 100 TL yatırırsanız, yıllık faiz olarak 5 TL alacağınız anlamına gelir. Bu dolardan ikisi hesabın reel faiz oranına kadar takip edilebilir ve kalan üç lira enflasyonla açıklanabilir.