Sekonder Deri Lezyonları birincil deri lezyonları ve ikincil deri lezyonları olarak ayrılmaktadır. Birincil deri lezyonuna bakıldığında doğumda meydana gelebilen veya doğumdan sona ortaya çıkan deri lezyonudur. İkincil deri lezyonu ise birincil deri lezyonunun bir sonucudur. Sonradan tahriş edilerek veya hastalık, stres gibi etkenlerden dolayı ortaya çıkmasıdır. Bu makalede sizlere birinci deri lezyonlarını ve ikincil deri lezyonlarının sonucunda ortaya çıkabilecek deri hastalıklarını veya rahatsızlıklarına değinilecektir. Bu hastalıklar şöyledir;
Erozyon (erosion)
Erozyon epidermisin kaybı sonucu oluşan yüzeysel yaralardır, nedbe bırakmadan iyileşir.
Ülser (ulcer)
Epidermisin tamamı, altındaki dermişin bir kısmı yok olmuştur. Deride yara şeklinde görülür, iyileşirken nedbe bırakır. İskemi, infeksiyon ve neoplasmalar deri ülserlerine sebep olabilir. Bacaklarda iskemiye bağlı ülserler daha sık görülür.
Ekskoriasyon (excoriation)
Epidermiste yüzeysel sıyrık şeklinde çatlaklardır. Tırmık ve kaşıntı izleri örnek verilebilir.
Çatlak (fissure)
Epidermis ve dermişi içine alanm derin yarıklardır. En sık kronik el ve ayak ekzemelarından, yahut soğuğa maruz kalmalarda meydana gelir, ağrılıdırlar ve infekte olma eğilimi gösterirler.
Kabuklanma (crusting, kabuk, crusta)
Yaranın üzerini örten kurumuş serum ve kalan iltihabı materyalin bir tabaka oluşturmasıdır.
Nedbe (scar)
Deri dokusu kaybı olan yaralar iyileşirken bağ dokulundan oluşmuş bir iz, sekel bırakırlar, buna nedbe adı verilir.
Keloid
Hipertrofiye olmuş nedbelere keloid denir. Keloid oluşumu zencilerde ve asia halkında Avrupa’ya oranla daha fazla görülür. Sternum üstü ve omuzlarda keloid oluşumuna eğilim daha fazladır. Gerek yok ise bu bölgelere küçük cerrahi girişimlerden kaçınmak gerekir.
Deskuamasyon (desquamation)
Epidermisin yüzeysel kısımlarının parçacıklar halinde dökülmesine deskuamasyon denir. Kızılda ve bazı ilaçlara bağlı olarak meydana gelebilir.
Hiperkeratozis (hiperkeratosis)
Epidermiste en üstte bulunan stratum corneum’un aşırı olarak kalınlaşması ve sertleşmesidir. Nasır buna bir örnektir.
Likenfikasyon (lichenfication)
Normal deri çizgilerinin kalınlaşarak sertleşmesine likenifikasyon denir. Kranik ekzemalarda görülebilir.
Sekonder Deri Lezyonları bu şekildedir. bu tip rahatsızlıklardan şüphe ediyor veya vücudunuzda görüyorsanız zaman kaybetmeden en yakın zamanda doktorunuza başvurunuz. Doktor onayı ile başlayaacağınız ilaç tedavisi ile en yakın zamanda sağlığınıza kavuşacaksınız.