Kalp Duvarı

Kalp Duvarı

16 Kasım 2019

Kalp duvarı açıklamadan önce, kalbi tanıyalım. Kalp olağanüstü bir organdır. Sıkılı bir yumruğun büyüklüğü ile ilgili, yaklaşık 10,5 gram ağırlığında ve bir koni şeklindedir. Dolaşım sistemi ile birlikte, kalp vücudun her yerine kan ve oksijen sağlamak için çalışır. 

Kalp, göğüs kemiğinde, göğüs kemiğinin sadece arka tarafında, akciğerler arasında ve diyaframdan daha üstün bulunur. Bu hayati organı korumaya yarayan perikard adı verilen sıvı dolu bir kese ile çevrilidir.

Reklamlar

Kalp Duvarının Katmanları

Kalp duvarı bağ dokusu, endotel ve kalp kası oluşur. Kalbin büzülmesini sağlayan ve kalp atışının senkronizasyonunu sağlayan kalp kasıdır. Kalp duvarı üç katmana ayrılır: epikard, miyokard ve endokard.

  • Epicardium: Kalbin dış koruyucu tabakası.
  • Miyokard: Kalbin kaslı orta tabaka duvarı.
  • Endokardiyum: Kalbin iç tabakası.

Epikardiyum

Epikardiyum (epi Cardium) kalp duvarının dış tabakadır. Perikardın iç tabakasını oluşturduğu için viseral perikard olarak da bilinir. Epikard, öncelikle elastik lifler ve adipoz doku dahil olmak üzere gevşek bağ dokusundan oluşur. 

Epicardium, iç kalp katmanlarını koruma işlevini yerine getirir ve ayrıca perikardiyal sıvı üretimine yardımcı olur. Bu sıvı perikardiyal boşluğu doldurur ve perikardiyal membranlar arasındaki sürtünmeyi azaltmaya yardımcı olur. 

Bu kalp tabakasında da kalp duvarına kan sağlayan koroner kan damarları bulunur. Epikardiyumun iç tabakası, miyokard ile doğrudan temas halindedir.

Kalp Kası

Miyokard (myo-cardium) kalp duvarının orta tabakasıdır. Kalp kasılmalarını sağlayan kalp kası liflerinden oluşur. Miyokard, kalbin farklı bölgelerinde kalınlığı değişen kalp duvarının en kalın tabakasıdır. 

Sol ventrikülün miyokardı en kalındır, çünkü bu ventrikül oksijenli kanı kalpten vücudun geri kalanına pompalamak için gereken gücü üretmekle sorumludur. Kalp kası kasılmaları, kalp hızı da dahil olmak üzere istemsiz fonksiyonları yönlendiren periferik sinir sisteminin kontrolü altındadır.

Kardiyak iletim uzmanlaşmış miyokard kas lifleri ile mümkün olmaktadır. Atriyoventriküler demet ve Purkinje liflerinden oluşan bu lif demetleri, kalbin ortasından ventriküllere elektriksel darbeler taşır. Bu darbeler ventriküllerdeki kas liflerini kasılmaları için tetikler.

Endokard

Endokard (endo-cardium) kalp duvarının ince iç tabakasıdır. Bu katman, iç kısmını kalp boşlukları kapsar kalp kapakçıkları ve büyük bir endotel ile sürekli kan damarları. Kalp atriyumunun endokardiyumu, elastik liflerin yanı sıra düz kastan oluşur. 

Endokardiyum enfeksiyonu endokardit olarak bilinen bir duruma yol açabilir. Endokardit tipik olarak belirli bakteri, mantar veya diğer mikroplar tarafından kalp kapakçıklarının veya endokardiyum enfeksiyonunun sonucudur. Endokardit ölümcül olabilen ciddi bir durumdur.

Değerli Okurlarımız;

Kalp Duvarı hakkında sizleri bilgilendirdiğimize inanıyoruz. Bunlar dışında; Kalp duvarının ameliyatı, Kalp duvarının büyümesi, Kalp duvarı çökmesi, Kalp duvarı daralması, Kalp duvarının genişlemesi, Kalp duvarı kalınlaşması, Kalp duvarının kalınlaşması tedavisi, Kalp duvarı yırtılması, Kalp duvarının yağlanması başlıkları hakkında bilgi almak için Google’da arama yapabilirsiniz.

Makale Kategorileri:
Bilim · Genel · Genel Kültür · Sağlık

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir