Vücut Geliştirme

Vücut Geliştirme

9 Kasım 2019

Vücut Geliştirme, Kas hipertrofisine (kas oluşturma) ve yağ oksidasyonuna (yağ yakma) katkıda bulunan çeşitli hormonlar vardır. Bu hormonlar, sinir sistemi veya diğer hormonların uyarılması nedeniyle çeşitli endokrin bezlerden salınan kimyasal habercilerdir.

Her hormon bir anabolik (bina) hormonu veya katabolik (parçalayan) hormon olarak sınıflandırılabilir. 

Reklamlar

Vücut Geliştirme Hormonu

Büyüme hormonu (GH), beynin ön hipofiz bezinde üretilir.

Bu hormon direnç eğitimini takiben serbest bırakılır. Pek çok işlevi arasında kaslarda insülin benzeri büyüme faktörü (IGF) uyarılmaktadır. IGF, onarım işlemi sırasında uydu hücrelerinin bölünmesinden sorumlu olan faktörlerden biridir. 

Testosteron

Hipertrofi için çok önemli olan diğer bir anabolik hormon, testislerde salgılanan testosterondur. Ayrıca androjen (erkek) hormon olarak da bilinir. Direnç egzersizi sırasında testosteron seviyeleri yükselir ve hormon protein sentezini arttırır. 

Bu kas liflerinin en uygun şekilde tamir edilmesini sağlar. Ek olarak, daha büyük kas hipertrofisine yol açan, kaslardaki androjen reseptörlerinin sayısı ile birlikte uydu hücre sayısını arttırır.

İnsülin

İnsülin ayrıca protein sentezini artırabilen anabolik bir hormondur. Pankreasta üretilir ve esas olarak, kas hücreleri gibi hücrelerde glikoz alımını aktive eder.

Ayrıca amino asitleri, protein yapıtaşlarını taşıyabilir. Egzersiz sırasında insülin duyarlılığı, kasın ek glikoz ihtiyacına bağlı olarak artar. Bu sadece glikoz alımını arttırmakla kalmaz, aynı zamanda amino asitlerin alımını da arttırır, böylece protein sentezini uyarır.

Vücut Geliştirme Glukagon

İnsülinden farklı olarak, katabolik hormon glukagon kan glikoz seviyelerini arttırır.

Pankreasta üretilen bu hormon, kan glikoz seviyelerinin düşük olduğu dönemlerde glikozun kan içine bırakılması için yağın parçalanmasını sağlar. Boş bir mide üzerinde kardiyo yapılırken düşük kan şekeri seviyeleri oluşabilir.

Vücut Geliştirme Kortizol

Kortizol, kan glikoz seviyeleri düşük olduğunda da açığa çıkar. Bu, böbreküstü bezleri tarafından salgılanan bir katabolik hormondur (böbreklerin üstünde oturur) ve stres kortizol seviyelerini arttırdığı için sıklıkla stres hormonu olarak adlandırılır. 

Salgıladığında, kortizol yağ asitlerini ve amino asitleri glikoza dönüştürür. Bu, protein sentezini yavaşlatarak veya hatta önleyerek hipertrofiyi olumsuz etkileyebilir, çünkü bu işlem için gerekli amino asitler glikoza dönüştürülür.

Vücut Yapımında Epinefrin ve Norepinefrin

Egzersiz sırasında performansı artırmaya yardımcı olan iki katabolik hormon, epinefrin (adrenalin) ve norepinefrin (noradrenalin). Ayrıca, adrenal bezlerde üretilen bu hormonlar, egzersiz sırasında, özellikle yüksek yoğunluklu direnç egzersizinde serbest bırakılır. 

Epinefrin ve norepinefrinin faydaları arasında artmış güç, artmış kan akımı ve anabolik hormon testosteronunun artan sekresyonu yer alır.

Vücut Geliştirme İçin İrisin

Egzersiz sırasında salınan bir başka hormon da irisindir.

Bu hormon kaslar tarafından salgılanır ve beyaz yağları kahverengi yağlara dönüştürür.

Beyaz yağ dokusu veya beyaz yağ, vücut tarafından trigliserit formunda enerji depolamak için kullanılır. Bu tür yağın az miktarda mitokondri, dolayısıyla beyaz rengi vardır. 

Kahverengi yağ dokusu veya kahverengi yağ, enerji yakmak için kullanılır. Beyaz yağdan farklı olarak, kahverengi rengini açıklayan bol miktarda mitokondri içerir. 

Kahverengi yağ, titremeyen termojenez yoluyla enerjiyi tüketir ve soğuk havalarda oldukça aktif hale gelir. Çoğu insanın vücutlarında sadece az miktarda kahverengi yağ bulunur. Ayrıca, yaşlandıkça, kahverengi yağ düzeyleri azalır. 

Bununla birlikte, normal popülasyondan daha fazla miktarda kahverengi yağ içeren bireyler vardır, bu da onlara artan kalorifere ve dolayısıyla metabolizmada artışa bağlı olarak kalori yakma açısından avantaj sağlar.

Düzenli olarak yoğun egzersiz yaparak kahverengi yağı arttırmak mümkündür. Bunun nedeni, yoğun egzersizin kasların irisin hormonunu serbest bırakmasına neden olması, enerji depolayan beyaz yağ hücrelerinin enerji yakan kahverengi yağ hücrelerine dönüştürülmesine yardımcı olmasıdır. 

Bunu yaparak, metabolizmada artışa neden olur, böylece vücudunuzun daha fazla kalori yakmasına izin verir.

Makale Kategorileri:
Genel Kültür · Sağlık · Yaşam

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir