Max Weber, 19. yüzyılda bir Alman sosyolog ve modern sosyolojinin kurucularından biriydi. 1905’te Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruh ‘unu yazdı.
“Çağımızın kaderi rasyonalizasyon ve entelektüelleşme ve her şeyden önce dünyanın cazibesiyle karakterizedir”.
-Max Weber
Max Weber’in Çocukluğu ve Eğitimi
Max Weber, 21 Nisan 1864’te doğdu. Annesi Helene Fallenstein Weber daha hırslı bir yaşam tarzı tercih ederken, babası Max Weber Sr, “dünyevi zevkler” için bir cazibe ile politik açıdan aktif bir avukattı. Bu onların evliliklerinde yarattığı çatışmalar şiddetle Max’i etkiledi. Yine de evleri önde gelen entelektüeller ve canlı söylemlerle doluydu, Weber’in geliştiği bir ortamdı. Büyüdükçe okuldan sıkıldı, öğretmenlerini küçümsedi ancak kendi başına klasik edebiyatı yendi.
Lise mezuniyetinden sonra Weber, bir yıl boyunca orduya katılmadan önce Heidelberg Üniversitesi’nde üç dönem boyunca hukuk, tarih, felsefe ve ekonomi okudu. 1884’te çalışmalarına devam edince Berlin Üniversitesine gitti ve Göttingen’de bir yarıyıl geçirdi. 1886’da girdiği sınavını kazandı ve doktorasını aldı. 1889’da nihayetinde akademik alanda bir pozisyon elde etmesine izin veren yerleşim tezini tamamladı.
Max Weber’in Kariyeri
Weber, uzak bir kuzeni Marianne Schnitger ile 1893’te evlendi. Ertesi yıl Freiburg Üniversitesi’nde ekonomi eğitimi gören bir görev aldı. 1896’da Profesör olarak Heidelberg’e döndü. 1897’de Max, babasıyla birlikte düştü ve çözülmeden gitti. 1897’de babası öldükten sonra Weber zihinsel bir arıza yaşadı. Depresyon, endişe ve uykusuzluk yüzünden rahatsız olmuş ve öğretmenliği imkânsız hale getirmiştir. Önümüzdeki beş yıl boyunca sanatoryumlara girdi.
Weber nihayet 1903’te çalışmaya devam edebildiğinde, tanınmış bir sosyal bilim dergisinde editör oldu. 1904’te Missouri’de bulunan St. Louis Sanat ve Bilim Kongresinde bir konferans vermeye davet edildi ve daha sonra ünlü denemeleri Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu ile tanınmaya başladı. 1904 ve 1905’te yayınlanan bu denemeler, modern kapitalizmin yükselişinin Protestanlıkla, özellikle de Kalvinizm’e atfedilebileceği fikrini tartıştı.
Daha Sonraki Çalışmaları
Birinci Dünya Savaşı’ndaki sağlık hizmetinde gönüllü olarak çalıştıktan sonra Weber, din hakkında sosyolojik bağlamda üç kitap daha yayınladı. Bu eserler, Çin Din (1916), Hindistan Din (1916) ve Antik Yahudilik (1917-1918), kendi dinlerini ve kültürlerini, ekonomik ve dini faktörlerin önemini tartarak Batı dünyasının dinleri ile karşılaştırdı. Weber, 1918’de öğretimine devam etti. Hristiyanlık ve İslam üzerine ek ciltler yayınlamayı tasarladı, ancak İspanyol gribine yakalandı ve 14 Haziran 1920’de Münih’te öldü. Ekonomi ve Toplumunun yazdığı el yazması tamamlanmamış; karısı tarafından düzenlendi ve 1922’de yayınlandı.
Max Weber’in Mirası
Weber’in yazıları modern sosyolojinin temelini oluşturmada yardımcı oldu. Onun etkisi sosyoloji, siyaset, din ve ekonomi alanlarında devam eder.