Nem ve sıcaklığın etkisiyle oluşan, geneli yeşil renkli olan mantardır. mikroskobik bir bakteridir. Genel de hayvan ve bitkiler üzerinde oluşmakta ve yaşamaktadır. Küf ’ün birden fazla çeşidi vardır. Mantarların çoğu ipliksi bir yapıda ve genel karakteristik olarak spor oluşturmaktadır. Sporlar hava, su ve böcekler yolu ile taşınmaktadır. Tek hücrelidirler. Birçok hücreden oluşmaktadır. Çıplak gözle de görülebilirler. Sporlar, küfün rengini oluşturmaktadır. Küfün, çok ince iplikler şeklinde dalları ve kökleri vardır. Küflü gıdalar bakterileri de taşırlar.
Küfler tehlikeli midir?
farklıdır, her küfün özelliği farklı olduğundan alerjik reaksiyon ve solunum da sorun çıkartabilir. Bazı küfler zehirli maddelerde üretebiliyor.
Küfler sadece gıdalar da mı olur?
Hayır , aslında bizler küfün gıdanın dış yüzeyinde ki alanı görüyoruz örnek olarak ekmeğin küflenmesi ve yufkanın küfü gibi ama gıda içerisinde de ipliksi yapılarla devam etmektedir. Bu ipliksi yapının çevresinde zehirli mikroplar da oluşmaktadır
Küfler nerede olur?
Yaz aylarında sıcaktan kaynaklandığı düşünülse de küf hayatımızın her zamanında her mevsim de bizimledir. Küf olmasını sıcaklık ve nem etkiler. Gıdalar olması gerektiği ortamda olmadığı zaman spor şeklinde ortama dağılır ve küflenme olayı başlar.
Öncelik olarak gıdalarda bulunan küfler hangileridir?
Alternaria, Aspergillus, Botrytis, Cladosporium, Fusarium, Geotrichum, Monilia, Manoscus, Mortierella, Mucor, Neurospora, Oidium, Oosproa, Penicillium, Rhizopus ve Thamnidium birçok gıdada da bulunmaktadır.
Mikotoksin Küf nedir?
Aslında bu küfler hububat ve kuruyemişlerde olur fakat kereviz, elma, üzüm suyu ve diğer ürünlerde de bulunabilen zehirli bileşenlerdir. Doğa da bir sürü Mikotoksin bulunmaktadır.
Aflatoksin Küf nedir?
Çeşitli mantarlar tarafından gıda ve yemlerde oluşan ve kansere yol açan bir mikotoksindir. En çok bilinen ve en yoğun olarak araştırılan Mikotoksin Aflatoksindir.
Küf türleri
- Aspergillus
- Penicillium
- Fusarium
Yoğun neme bağlı olarak küf sadece gıdalarımda olmaz. Duvarlar, eşyalar, fayans gibi yerlerde de olur. Gıdadan aldığımız gibi solumamızla da bize zarar vermektedir. Eviniz de oluşan küf için her gün o ortamı havalandırmanız gerekmektedir. Aynı işlemi kış aylarında da yapabilirsiniz.