Şizofreni Nedir

Şizofreni Nedir?

7 Mayıs 2021

Şizofreni Nedir?

Şizofreni, insanların gerçekliği anormal olarak yorumladıkları ciddi bir zihinsel bozukluktur. Şizofren, halüsinasyonlar, sanrılar ve günlük işleyişi bozan son derece düzensiz düşünme ve davranışların bazı kombinasyonlarına neden olabilir ve devre dışı bırakabilir.

Şizofreni, insanların beynini etkileyen kronik bir rahatsızlıktır. Şizofreni aktif olduğunda semptomlar sanrılar, halüsinasyonlar, düzensiz konuşma, düşünme güçlüğü ve motivasyon eksikliğini içerebilir. Bununla birlikte, tedavi ile şizofreni semptomlarının çoğu büyük ölçüde iyileşecektir ve tekrar semptomları göstermesi düşük olacaktır.

Reklamlar

Şizofreni hastaları ömür boyu tedavi gerektirir. Erken tedavi, ciddi komplikasyonlar gelişmeden semptomların kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir ve uzun vadeli görünümü iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Araştırmalar şizofreninin kadınları ve erkekleri oldukça eşit şekilde etkilediğini ancak erkeklerde daha erken bir başlangıç ​​olabileceğini göstermiştir. Şizofreni hastalarının, büyük ölçüde kalp hastalığı ve diyabet gibi hastalıkları bulunabilir. Bu sebeple daha erken yaşta ölme olasılıkları yüksektir.

Şizofreni semptomları genellikle ilk olarak ergenlikte ortaya çıkar ve bir teşhisin konması için en az altı ay sürmesi gerekir. Erkekler genellikle ilk semptomları onlu yaşlarının sonlarında veya 20’li yaşların başlarında yaşarken, kadınlar hastalığın ilk belirtilerini 20’li yaşlarında ve 30’lu yaşların başında gösterme eğilimindedir. 

Şizofrenin Belirtileri ve Semptomları Nelerdir?

Şizofreni, düşünme, davranış ve duygularla ilgili bir dizi sorunu içerir. Belirtiler ve semptomlar değişebilir, ancak genellikle sanrıları, halüsinasyonları veya düzensiz konuşmaları içerir ve işlev bozukluğunu yansıtır. Belirtiler şunları içerebilir:

Sanrılar: Bunlar gerçekliğe dayanmayan yanlış inanç ve düşüncelerdir. Örnek olarak, zarar gördüğünüzü veya tacize uğradığınızı düşünüyor olabilirsiniz fakat böyle bir şey gerçekleşmiyordur. Bu gibi sanrılar şizofreni hastalarının çoğunda ortaya çıkar.

Halüsinasyonlar: Bunlar genellikle var olmayan şeyleri görmeyi veya duymayı içerir. Halüsinasyonlar duyulardan herhangi birinde olabilir, ancak sesleri işitmek en yaygın halüsinasyondur.

Düzensiz düşünme veya konuşma: Düzensiz düşünme, düzensiz konuşmadan çıkarılır. Etkili iletişim bozulabilir ve sorulara verilen yanıtlar kısmen veya tamamen ilgisiz olabilir. Nadiren konuşma, bazen kelime salatası olarak da bilinen, anlaşılamayan anlamsız kelimeleri bir araya getirmeyi içerebilir.

Negatif belirtiler: Bu, normal çalışma yeteneğinin azalması veya eksikliğini ifade eder. Örneğin, kişi kişisel hijyeni ihmal edebilir veya duygusuz görünebilir (göz teması kurmaz, yüz ifadelerini değiştirmez veya tekdüze konuşur). Ayrıca, kişi günlük aktivitelere olan ilgisini kaybedebilir, sosyal olarak geri çekilebilir veya zevk alma yeteneğinden yoksun olabilir.

Şizofreninin Nedenleri Nelerdir?

Şizofreniye neyin neden olduğu bilinmemektedir, ancak araştırmacılar genetik, beyin kimyası ve çevrenin bir kombinasyonunun bozukluğun gelişmesine katkıda bulunduğuna inanmaktadır. Nedenler bilinmese dahi şizofreniyi tetikleyen bazı unsurlar vardır;

  • Ailede şizofreni hastalığının gen yolu ile taşınması
  • Yetersiz beslenme veya beyin gelişimini etkileyebilecek toksinlere veya virüslere maruz kalmak
  • Genç yaşta ve yetişkinlikte zihni etkileyen ilaçlar kullanmak veya maruz kalmak

Şizofreni Tedavisi Nedir?

Şizofren hastaları ömür boyu tedavi gerektirir. Erken tedavi, ciddi komplikasyonlar gelişmeden semptomların kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir ve uzun vadeli görünümü iyileştirmeye yardımcı olabilir. Tam anlamıyla bir tedavi mevcut değildir. Önlemeye çalışmak ise boşa çabalamaktır. Şizofreniyi önlemenin kesin bir yolu yoktur, ancak tedavi planına bağlı kalmak, tekrarlamaları veya semptomların kötüleşmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Makale Kategorileri:
Genel Kültür · Sağlık · Yaşam

Makale Yazarı - Yönetici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir